close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Obturatia de canal

Reseteaza Micsoreaza Mareste
Poate te intereaza si...

In acest studiu de caz este prezentata modalitatea in care se face o obturatie de canal.
In acest caz, obturatia de canal a fost realizata pentru un dinte care prezenta hipersensibilitate. Inainte de a incepe obturatia de canal, dentistul verifica daca intr-adevar dintele este sensibil (aplica stimuli calzi si reci si loveste usor dintele).

Pacientul este anesteziat, folosindu-se o solutie care contine lidocaina in concentratie de 2%. Dentistul verifica radiografiile realizate in prealabil, pentru o observa forma canalului radicular si pentru a detecta semne ale infectiei osului alveolar. Dintele asupra caruia urmeaza sa se realizeze obturatia de canal este izolat cu ajutorul unui separator din cauciuc.
Obturatia de canal implica inlaturarea nervilor si a vaselor de sange din interiorul dintelui.

Dentistul foloseste anumite instrumente, radiografiile si un dispozitiv electric numit apex locator pentru a-si putea da seama de lungimea canalelor radiculare. Dentistul trebuie sa cunoasca cu exactitate lungimea canalelor pentru a putea indeparta eficient si definitiv pulpa (nervi si vase de sange) infectata.
Dintele care urmeaza sa fie tratat prin obturatie de canal prezinta 4 radacini, ceea ce inseamna ca dentistul trebuie sa masoare lungimea fiecarui canal.

Dentistul trece apoi la modelarea canalelor radiculare cu ajutorul unui dispozitiv rotator. Dentistul curata canalele cu o solutie numita hipoclorit de sodiu. Dupa ce se termina modelarea si curatarea canalelor radiculare, se lasa solutia de hipoclorit de sodiu sa actioneze pentru circa 5-10 minute in interiorul canalelor, pentru ca sa se indeparteze orice urma de bacterie sau de tesut.
Dupa ce canalul este curatat si uscat, dentistul trece la sigilarea acestuia cu un material ce contine cauciuc, de cele mai multe ori fiind vorba de gutaperca.

Daca structura dintelui este foarte afectata in urma obturatiei de canal, dentistul va folosi o coroana dentara. Daca dintele prezinta pericol de fracturare, dentistul va aplica niste pivoti pentru sustinerea coroanei dentare.
Dupa realizarea obuturatiei de canal, dentistul mai face o radiografie dintelui pentru a vedea cu exactitate daca tratamentul a avut succes.
Pacientul va simti o oarecare durere dupa ce trece efectul anesteziei, asa ca dentistul ii va prescrie niste analgezice.

Sursa: www.youtube.com

Acest articol a fost citit de 2582 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole